Ako čistiť semišové kabelky? Overené spôsoby starostlivosti o semiš

Semiš je nadčasový, univerzálny a elegantný materiál. Jemná a efektná kabelka vyrobená z tohto druhu kože pôsobí vkusne. Hľadáte overené spôsoby čistenia semišových doplnkov? Skontrolujte, akými metódami ľahko a efektívne odstránite špinu.

Ako vzniká semiš a čím sa líši od kože?

Kožené kabelky sú neodmysliteľnou súčasťou krásneho a elegantného dámskeho štýlu. Semiš je mäkká vyčistená prírodná koža, ktorá je jemná a absorbuje vlhkosť. Oproti bežnej prírodnej koži sa vyznačuje absenciou lícového povlaku. Jeho charakteristické vlastnosti ho robia obľúbeným materiálom pre výrobu obuvi, odevov a galantérie. Elegantný a sofistikovaný vzhľad semišových doplnkov robí ich obľúbenými pre ženy aj mužov. Zároveň je tento materiál veľmi citlivý na nepriaznivý vplyv vonkajších faktorov.

Domáce metódy čistenia semišových kabeliek

Čistenie semišových kabeliek doma sa zakladá na niekoľkých overených metódach. Medzi ne patrí:

• Kartáčovanie,

• Šierovanie špiny gumou,

• Použitie čistiaceho prostriedku.

Aby ste si zachovali bezchybný vzhľad semišových kabeliek na dlhú dobu, mali by byť pravidelne kartáčované. Jemné kartáčovanie s použitím čistého kartáča so zvodnými štetinami odstráni nečistoty a prach z povrchu kože. Odporúčajú sa špeciálne kartáče na čistenie semišu. Nezabudnite, že kartáčujete v jednom smere, aby ste nepoškodili textúru. Pri odstraňovaní tvrdohlavých špiny môžete skúsiť jemné pohyby pripomínajúce šierovanie.

Guma na mazanie – domáci spôsob na špinu

Svetlý semiš môžete efektívne vyčistiť bežnou gumou na mazanie ceruzky. Pred vykonaním takejto procedúry sa uistite, že je úplne čistá. Najlepšie je použiť úplne novú gumu. Dokonca aj drobné špiny sa môžu vtierať do povrchu kože, čo by ste určite chceli vyhnúť.

Chemické čistiace prostriedky na tvrdohlavú špinu

Domáce prostriedky môžete s úspechom použiť na čistenie svojich semišových kabeliek, ktoré nájdete v kuchynskej skrinke. Použitie octu alebo alkoholu uľahčuje odstránenie nečistôt. Na čistý a suchý handričku naneste trochu kvapaliny a jemnými pohybmi odstráňte špinu.

Ako odstrániť tvrdohlavé špiny zo semišu?

Ak sa domáce metódy ukážu ako nedostatočné na efektívne odstránenie mimoriadne tvrdohlavej špiny, riešením môže byť odovzdanie kabelky do čistiarni. Tam odborníci pomocou vhodných prostriedkov obnovenia dokonalý vzhľad materiálu.

Základnou zložkou špecializovaného prípravku na čistenie semišovej galantérie je rozpúšťadlo. Takýto výrobok si môžete zakúpiť vo väčšine obchodov s galantériou. Pri výbere prípravku si pamätajte, že by mal byť určený na čistenie semišu. Použitie čistiaceho prostriedku na bežnú prírodnú kožu nie je vhodné pre tento špecifický a náročný materiál.

Čo by ste mali vyhýbať pri odstraňovaní nečistôt?

Odstraňovanie nečistôt zo semišu vodou nie je dobrým nápadom. Je to jednoduchá cesta k poškodeniu kabelky, pretože semiš je veľmi citlivý na vlhkosť. Vyhnite sa aj silnému treniu. Keď sa objaví špina, snažte sa ju rýchlo odstrániť, aby sa nezakorenila a nečistoty bolo ťažké vyčistiť.

Čo čistiť prírodnú kožu – osvedčené metódy

Prírodnú kožu, najmä semiš, je najlepšie čistiť špeciálnymi čistiacimi prostriedkami určenými na tento účel. Nezabudnite sa snažiť tkaninu príliš nedrieť, pretože sa môže ľahko poškodiť. Keď sa na tašku niečo vyleje, snažte sa škvrnu v prvom rade odstrániť. Musíte to urobiť čo najrýchlejšie, pretože voda povrch semišu v okamihu poškodí. Môže byť užitočné posypať škvrnu látkou, ktorá má schopnosť absorbovať vodu, napríklad mastencom alebo škrobom. Keď prášok absorbuje prebytočnú vlhkosť, odstráňte ju z povrchu vrecka pomocou kefy s mäkkými alebo gumovými štetinami.

Nezabudnite na čistenie použiť vodu, pretože by určite poškodila semišový povrch tašky. Ak nemáte po ruke vhodný odstraňovač škvŕn, môžete skúsiť kožu vyčistiť alkoholom alebo octom. Použite čerstvú bavlnenú handričku s trochou čistiaceho prostriedku a jemne sa pokúste škvrnu odstrániť.

Starostlivosť a impregnácia semišových doplnkov

Pravidelná starostlivosť a impregnácia náročného materiálu, akým je semiš, predlžuje jeho životnosť. Používanie správnych prípravkov na starostlivosť zabezpečí, že povrch kabelky bude chránený pred nepriaznivými účinkami vlhkosti. Nezabudnite ju aspoň raz ročne impregnovať. Zabezpečíte tak, že sa semišová kabelka nezničí a že bude ešte dlho lahodiť vašim očiam.

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *