Ako sa starať o kožené kabelky?

Koža je ušľachtilý a odolný materiál, ktorý je synonymom elegancie. Kožené kabelky však vydržia dlho, ak sa o ne správne staráte. Odporúčame, ako sa starať o kožené kabelky, aby vydržali skúšku času vo výbornom stave.

Kabelka je doplnok, ktorý sa používa každý deň, preto koža, z ktorej je vyrobená, musí byť odolná voči mnohým faktorom. Na tomto dlhom zozname sú vlhkosť, intenzívne slnko, soľ (spojená napríklad s dovolenkou pri mori) a, samozrejme, rôzne druhy škvŕn, ktoré môžu vzniknúť vo vnútri alebo vonku.

Bez ohľadu na životný štýl, ktorý vedieme, sa každú kabelku z prírodnej kože, rovnako ako obuv, oplatí impregnovať, čo zvýši jej odolnosť voči vlhkosti a uľahčí odstránenie škvŕn. To by sa malo vykonať pomocou vhodného prípravku na kožené výrobky. V prípade tašiek z lakovanej kože môže byť alternatívou leštenie kože včelím voskom.

Kľúčom k udržaniu kože v dobrom stave je zabezpečiť jej správnu hydratáciu, presnejšie povedané, naolejovanie. Vďaka tomu bude koža menej náchylná na drobenie, praskanie a vznik nevzhľadných škrabancov. Aj tu je vhodné siahnuť po správnom prípravku, prípadne použiť domáce prostriedky. Výborne poslúži vtieranie ricínového oleja do vrecka alebo roztok octu a ľanového oleja v pomere 1/3 octu – 2/3 oleja. V prípade semišu sa najlepšie osvedčí čistenie špeciálnou kefou.

Čo robiť, ak vaša kabelka potrebuje nielen osviežiť, ale aj vyčistiť? Predovšetkým zabudnite na jej pranie v práčke! So znečistenou kabelkou treba zaobchádzať šetrne, aby sa odstraňovanie škvŕn nezhoršilo. Zašpinenú podšívku môžete jemne vyčistiť namočenou handričkou, vatovým tampónom namočeným v troche octu alebo bavlneným pracím prostriedkom. Povrchovú špinu a prach na vonkajšej strane možno odstrániť vlhčenými detskými obrúskami, zafarbenie a mastné škvrny možno odstrániť vatovým tampónom namočeným vo vode s octom alebo cibuľovou šťavou. Škvrny by mali zmiznúť a zápach sa časom vytratí.

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *